Afscheid

De beslissing

U moet er nu natuurlijk nog niet aan denken, maar er komt een moment dat uw huisdier overlijdt. Een moeilijke, maar onvermijdelijke gebeurtenis in elk dierenleven. Bovendien een gebeurtenis waarbij u als baasje allerlei keuzes moet maken. Het is het mooiste als een oud dier rustig in zijn slaap overlijdt. Helaas is dat in veel gevallen niet zo en met u ervoor kiezen uw dier in te laten slapen. Dit is een hele moeilijke beslissing waar uw dierenarts u bij kan helpen maar die u zelf moet nemen.

Het lichaam

Als het dier is overleden zijn er een aantal mogelijkheden:

Begraven in eigen tuin
Het is in sommige gemeenten toegestaan om uw huisdier in uw eigen tuin te begraven. Zo geeft u uw dier een vertrouwd plekje in zijn eigen omgeving Eventueel kunt u een biologisch afbreekbare begraafkist gebruiken. Deze kist kan beschreven en versierd worden, wat misschien helpt bij de verwerking van het verlies. Meer informatie op vindt u op www.kistvannoach.nl
Cremeren
Veel mensen kiezen ervoor hun dier te laten cremeren. Hierbij is van alles mogelijk. Zo kan uw dier samen met andere dieren worden gecremeerd, waarna de as wordt uitgestrooid of afgevoerd. Als u het toch prettiger vindt om de as zelf uit te strooien of te bewaren, kunt u uw huisdier ook individueel laten cremeren.. Informatie over cremeren vindt u op www.majesta.nl
Achterlaten op de kliniek
U kunt uw huisdier ook bij ons op de praktijk achterlaten. Hij of zij wordt dan ook gecremeerd, maar met een grote groep dieren tegelijk op een centrale locatie in Nederland.
Overleg
Als u nog vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons om te overleggen. Wij hebben de nodige ervaring op dit gebied en kunnen u helpen om de keuze te maken. Maar welke keuze u ook maakt, het belangrijkste advies dat we u kunnen geven is: Doe wat uw hart u ingeeft. U zult zich het prettigst voelen als u afscheid neemt van uw dier op een manier die bij hem of haar past. Vergeet een hond trouwens niet af te melden bij de hondenbelasting. De dierenarts kan u hiervoor een verklaring geven.

Inslapen

Indien het niet langer meer gaat komt het moment om uw dier in te laten slapen. Een gebeurtenis waar we graag wat extra tijd voor nemen en daardoor liever niet tijdens inloopspreekuren laten plaatsvinden. Het inslapen kan op de praktijk gebeuren maar ook bij u thuis. Eerst wordt het dier in slaap gebracht . Bij honden gebeurt dit met een injectie in een ader van de voorpoot of door het geven van een prikje in de bil. Katten krijgen een prik onderhuids. De slaap is dieper dan een normale slaap, het dier hoort, voelt en ziet niets meer. Daarna volgt een tweede injectie in het bloedvat (bij de hond) of in het buikvet (bij de kat). Hierdoor stopt de ademhaling en het hart. Uw huisdier is overleden.