Parasieten

Mijten, vliegen en luizen
Mijten, vlooien en luizen kunnen jeuk, haaruitval en schilfering geven. Gebruik niet zomaar middelen die u bij de hond of kat zou gebruiken, want deze kunnen giftig zijn voor het konijn. Pas ook op vliegen in de buurt van uw konijn deze kunnen eitjes in de huid leggen en de larven die hieruit komen kunnen grote schade aanbrengen.

Gebruik nooit Frontline bij een konijn. Dit kan dodelijk zijn!

Vaak worden er konijnen bij ons aangeboden met kale plekken, wondjes en korsten. Onderscheid moet dan worden gemaakt tussen schimmel en schurft. Bij schurft is er vaak sprake van jeuk en krabt en bijt het konijn zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. De plekken zijn met name gelokaliseerd bij de oren en op andere delen van de kop. Echter ook op de rest van het lichaam kunnen plekken ontstaan.
Aan de hand van de symptomen en een microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel is de diagnose met zekerheid te stellen. De schurftmijten leven echter diep in de huid, ze graven daar gangen in. Een afkrabsel moet dan ook diep in de huid genomen worden. De mijten zijn echter vaak moeilijk te vinden. Indien er mijten gevonden worden is het 100 % zeker dat er schurft aanwezig is, indien er geen mijten gevonden worden is er vaak wel een sterke verdenking van schurft. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de schurftmijten goed bestrijden met een twee of driemalige behandeling met een pipet.

Oormijt
We zien soms konijnen met bruine korsten in de oren. De konijnen schudden veel met de kop en krabben vaak aan de oren met de achterpoten. Deze dieren hebben vaak last van oormijt. Het betreft meestal jonge konijnen of konijnen uit een opvang of van een kinderboerderij. Indien er meerdere konijnen in het gezin leven dan hebben ze vaak allemaal last. Het is namelijk erg besmettelijk voor konijnen onderling.

De oormijt bij het konijn is de Psoroptes cuniculi. Deze mijt is diersoort specifiek en komt alleen bij het konijn voor.
Aan de hand van jeuk en bruine, ingedroogde korsten en een ontstoken oorschelp is de diagnose al zo goed als zeker oormijt. Met een oorkijker zie je de mijten in het oor bewegen. Onder de microscoop kunnen we de diagnose bevestigen door wat oorsmeer nader te bekijken. De therapie bestaat uit de behandeling van de oorontsteking en het doden van de oormijten.

Coccidiose

Coccidien zijn microscopisch kleine, eencellige parasieten die het darmstelsel en de lever van konijnen zowel als andere dieren aantasten. Coccidien zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstelsel van een konijn en een veel voorkomende oorzaak van ziekte van vooral jonge konijnen.

De symptomen van coccidiose treden meestal op tijdens of vlak na stress, bijvoorbeeld door weersveranderingen, omgevingsveranderingen, een lange autorit, een zeer vieze kooi of bij koorts.

Myasis
Myasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Zij kunnen eieren leggen in vieze haren rond de anus van het konijn met alle gevolgen van dien.
Een konijn heeft 2 soorten keutels; de gewone keutel en blindedarmkeutels. Een konijn eet zijn blindedarmkeutels op (ceacotrofie). Hierdoor voorziet het konijn voor een belangrijk deel in zijn vitamine en eiwit behoefte. Bij verkeerde of overmatige voeding lukt dat onvoldoende waardoor de plakkerige ontlasting aan de haren bij de kont blijven zitten. De huid raakt ontstoken waardoor vliegen worden aangetrokken. Ze leggen daar eitjes waaruit maden ontstaan. Een made is wit van kleur en kan 1 cm lang worden. Ze kruipen onder de vieze haren en richten grote schade aan met gaten in de huid tot gevolg.
De hygiëne rondom het konijn is van groot belang om myiasis te voorkomen. Geef een konijn 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag en ongelimiteerd hooi. Regelmatig moet het konijn onder de staart gecontroleerd worden of er ontlasting aan de vacht bij de anus kleeft. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag. Er kan eventueel horgaas voor het hok gehangen om vliegen te weren.

Er is een antivliegenmiddel (Nomyiasis) waarmee konijnen ingesprayd kunnen worden. Het heeft een een preventieve werking. Na een maand moet de behandeling herhaald worden. De spray doodt ook de maden op het konijn. De belangrijkste maatregel blijft voorkomen, zorg voor de juiste voeding en indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen controleer dan uw konijn en het hok een keer extra!