Vaccinatie

De eerste vaccinatie voor RHD mag vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden (zit in één enting tezamen met de myxomatose enting). De bescherming houdt 1 jaar aan, jaarlijkse herhaling van de vaccinatie is dus noodzakelijk.
Voorheen bestond er een enting die twee maal per jaar gegeven moest worden om een dier volledig te beschermen. Toen zat er in 1 flesje genoeg entstof voor 10 konijnen. Omdat de entstof na aanprikken van het flesje kort houdbaar was, was het noodzakelijk om speciale konijnenentspreekuren te houden.

Nu is er sinds januari 2012 dus een nieuwe entstof op de markt die een jaar geldig is. Daarbij komt dat de entingen per konijn in een apart flesje zitten. U kunt dus een afspraak maken voor wanneer het u uitkomt. U krijgt na een jaar automatisch een oproep voor de volgende enting.
Tijdens de vaccinatie kijken we uw konijn helemaal na. We controleren het gebit, kijken de oren na en als het nodig is knippen we de nagels. Ook kunt u terecht voor voedingsadvies en andere vragen. U krijgt een vaccinatieboekje mee waar we de entingen in bijhouden.

Dus nog even op een rijtje:

  • Er is een nieuw vaccin voor konijnen op de markt. Dit werkt tegen Myxomatose en RHD
  • De vaccinatie is een jaar geldig in tegenstelling tot het oude vaccin
  • Vanaf 5 weken leeftijd kan het vaccin aan uw konijn gegeven worden
  • U hoeft niet meer op de speciale konijnenentspreekuren te komen, u maakt een afspraak wanneer dat u uitkomt
  • Tijdens het consult wordt uw konijn volledig nagekeken en geënt
  • U krijgt na een jaar een automatische oproep zodat u niet zelf hoeft te onthouden wanneer uw konijn weer aan de beurt is voor de enting

Myxamatose en VHS

Er zijn 2 veel voorkomende virusinfecties bij het konijn: Myxomatose en VHS (=RHD). Deze virusziektes hebben helaas bijna altijd een dodelijke afloop. Er is geen goed werkende therapie, daarom is voorkomen door een vaccinatie zo belangrijk!

Een konijn kan met myxomatose besmet worden via muggen, mijten en de konijnenvlo. De ziekte begint meestal met ooguitvloeiing en een vieze neus. Later ontstaan knobbels (myxomen) op de kop, romp en rond de staart. De dieren eten niet en krijgen koorts. Binnen enkele dagen gaan de dieren dood. Een goede therapie bestaat niet. Slechts zelden overleeft het dier deze nare aandoening. Konijntjes kunnen vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden. Het beste kan dit in april/mei, voordat de stekende insecten verschijnen. De bescherming houdt 1 jaar aan, jaarlijkse herhaling van de vaccinatie is dus noodzakelijk.

RHD verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten en besmet materiaal zoals bijvoorbeeld kooien en drinkflesjes. Ook vers geplukt gras kan besmet zijn, zeker op plaatsen waar wilde konijnen komen. Na een incubatietijd van 1-3 dagen kunnen de eerste symptomen optreden. Het konijn wordt depressief, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts, schreeuwt en tandenknarst. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen. Het zijn deze bloedingen waaraan de ziekte zijn naam heeft te danken: hemorrhagisch betekent bloed. De ziekte gaat echter niet altijd gepaard met bloedingen. Er is ook een vorm waarbij het konijn plots dood neervalt zonder eerst andere symptomen te hebben vertoond.