Mastitis

Klinische mastitis

Klinische mastitis blijft een aandoening wat op veel bedrijven in verschillende mate voorkomt. Naast de behandelkosten speelt ook de ergernis een grote rol. Het niet kunnen leveren van melk in combinatie met het soms matige herstel van het uier zijn vervelende (veel) terugkomende zaken op een melkveebedrijf.

Bij een klinische mastitis kan het van groot belang zijn om zo snel mogelijk te achterhalen wat de veroorzaker is. Om u hierin zo goed mogelijk bij te staan biedt Dierenartsenpraktijk Schagen u de mogelijkheid om melkmonsters in te leveren bij de praktijk. In de meeste gevallen heeft u dan binnen twee dagen een uitslag. In het geval van een Coli-mastitis ontvangt u zelfs nog sneller de uitslag. Naast de uitslag om welke veroorzaker het gaat ontvangt u ook een gericht behandeladvies aan de hand van een antibiogram. Een antibiogram is een test waarin bepaald wordt hoe sterk een antibioticum de groei remt van de bacterie.

Het achterhalen van de veroorzakers van de mastitis biedt u verder de mogelijkheid om een beeld te krijgen van de kiemen die specifiek op u bedrijf van belang zijn. Indien hier een duidelijk beeld over gevormd is kan een veel gerichtere (preventieve) aanpak ingezet worden.

Subklinische mastitis

Het aantal koeien met een verhoogd celgetal (subklinische mastitis) varieert zeer sterk tussen de bedrijven. In het celgetal zien we hier verschillen in van een tankcel getal van 40.000 cellen/ml tot een tankcel getal tot over de 400.000 cellen/ml. Management, maar ook voeding en de algemene dier ziektestatus behoren vaak tot de hoofdoorzaken die deze verschillen tussen de bedrijven doen verklaren.

Net als bij klinische mastitis is het hierbij ook belangrijk om een goede probleemdefinitie te vormen. Het achterhalen welke mastitis verwekkers het meeste voorkomen op uw bedrijf zijn ook hierin van groot belang.

Melkrobot

Op melkrobotbedrijven levert bacteriologisch onderzoek van de melkrobot zelf ook informatie op over de reinheid van de melkrobot. Dit onderzoek voeren wij in ons eigen laboratorium uit.

Startvac

Sinds enkele jaren is er in Nederland een vaccin beschikbaar tegen mastitis. Dit blijkt een effectief vaccin te zijn indien er alleen problemen met Staphylococcus aureus of Coagulase negatieve staphylococcen zijn.

(Sub-) klinische mastitis bij vaarzen

De laatste paar jaar is er veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van (sub)klinische mastitis bij vaarzen. In tegenstelling tot koeien is de grens voor een subklinische mastitis bij een vaars op 150.000 cellen/ ml gezet (National Mastitis Council). Indien bij meer dan 15% van de vaarzen een hoger celgetal dan 150.000 cellen/ml heeft is het zeker rendabel om hier iets aan te doen.