Schapenspons

Met behulp van een schapenspons kan de bronst van de ooien gesynchroniseerd worden.

Het voordeel hiervan is het vergemakkelijken van de kunstmatige inseminatie, de synchronisatie van het werpen en als gevolg hiervan een verbetering van het toezicht op het werpen en op de pasgeboren lammeren. Verder geeft het de mogelijkheid voor Oestrusinductie buiten het normale dekseizoen.

Gebruik schapenspons

Na het inbrengen in de vagina geeft Chronogest de werkzame stof cronolon af. Dit brengt de ooi onder invloed van de progestatieve werking zoals die in de luteale fase van de cyclus optreedt. Door het verwijderen van het sponsje en toediening van de injectie met Folligonan (PMSG) wordt de folliculaire fase van de cyclus geïnduceerd.Toediening van Folligonan op de dag van verwijderen van het sponsje verbetert het bevruchtingspercentage en de worpgrootte.

Als gevolg van de behandeling treedt een gesynchroniseerde oestrus en ovulatie op. Het voordeel hiervan is het vergemakkelijken van de kunstmatige inseminatie, de synchronisatie van het werpen (spreiding 8 dagen) en als gevolg hiervan een verbetering van het toezicht op het werpen en op de pasgeboren lammeren. Oestrusinductie buiten het normale dekseizoen is mogelijk. De beste resultaten worden bereikt als de ooien één voor één aan de ram gepresenteerd worden. Het is aan te bevelen niet meer dan 10 ooien per ram te nemen en de ram na elke dekking minstens 10 minuten rust te geven. Toediening van PMSG (Folligonan) op de dag van verwijderen van het sponsje verbetert het bevruchtingspercentage en de worpgrootte.

Onderstaand schema geeft duidelijk het behandelprotocol voor het gebruik van de schapenspons weer.

behandelschema-schapenspons

Behandelschema schapenspons