0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Blauwtong actueel

pexels-nikola-čedíková-17961710
Posted in: DIerenartsenpraktijk Schagen, Melkvee Started by

Blauwtong actueel

We willen u graag op de hoogte brengen van de recente ontwikkelingen op het gebied van vaccinatie voor blauwtong virus type 3 (BTV-3) bij uw vee. De Gezondheidsdienst voor dieren (GD) heeft onderzoek gedaan bij antistoffen tegen het BTV-3 bij schapen en runderen. Op basis van deze resultaten kunnen bedrijven inschatten hoeveel dieren antistoffen hebben en welke beschermende maatregelen effectief kunnen zijn. In gebieden waar runderen het zwaarst zijn getroffen (Midden-Nederland) lijken de antistoffen niet boven de 54% te komen. Dat betekent dat nog een groot deel van de dieren onbeschermd zal zijn voor het BTV-3.

Veehouders waar afgelopen jaar geen tot weinig BTV is geweest zijn zich mogelijk minder bewust van de heftige gevolgen die een uitbraak met zich mee kan brengen. Hierdoor overwegen zij om misschien niet te vaccineren, terwijl het juist van belang is dat ook deze bedrijven vaccineren. Indien er vorig jaar geen BTV problemen zijn geweest biedt dit zeker geen garantie dat er ook dit jaar geen BTV problemen zullen komen.

Vaccinatie tegen het BTV is uit eerdere uitbraken zeer effectief gebleken in het voorkomen van nieuwe uitbraken. Hiermee wordt de ziektelast en impact voor dieren en veehouders verlaagd. Het gaan vaccineren bij de eerste symptomen in de omgeving is vaak te laat omdat het 6 weken duurt voordat er een goede weerstand is opgebouwd vanaf de eerste vaccinatie.

Klinische verschijnselen en gevolgen van blauwtong :
Laten we nogmaals kijken naar de effecten van blauwtong op rundvee, met name gericht op melkdaling en andere relevante aspecten:

  1. Melkdaling bij runderen:
    • Bij een blauwtong infectie kunnen melkkoeien een productiedaling vertonen. Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en individuele gevoeligheid.
      • Significante melk-dalingen over een periode van ongeveer 10-12 weken.
    • Het virus kan leiden tot algehele malaise en koorts, wat de melkproductie negatief kan beïnvloeden
  1. Andere klinische symptomen van blauwtong bij runderen:
    • Kreupelheid/ stramheid: Blauwtong kan vocht uittreding in de poten veroorzaken wat kan leiden tot meer of mindere ernstige kreupelheid (rode en gezwollen kroonranden).
    • Laesies op neusspiegel en in de mondholte
    • Speekselvloed
    • Conjunctivitis
    • Laesies op het uier
    • Verhoogde sterfte bij melkkoeien waargenomen bij bedrijven met BTV.
      • 1,17 (95% BI: 1,12-1,23) keer hoger voor niet-geoormerkte kalveren;
      • 1,78 (95% BI: 1,69-2,09) keer hoger voor runderen (>1 jaar);
      • 1,93 (95% BI: 1,79-2,09) keer hoger voor runderen in de opstart van de lactatie.

Advies van de GD blijft om ongevaccineerde dieren in elk geval rondom schemering/nacht op te stallen (met goede ventilatie).

Vaccinatiebeleid en verantwoordelijkheid:
Volgens de GD spelen runderen een cruciale rol in de verspreiding van de ziekte. Ze kunnen langdurig veel virus in hun bloed dragen en knutten besmetten. Deze knutten kunnen op hun beurt weer andere dieren besmetten.

Hoewel de ziekte bij runderen vaak milder verloopt, kunnen ze nog steeds dezelfde symptomen vertonen en eraan overlijden. Bovendien produceren koeien die besmet zijn met blauwtong (type 3) vaak een langdurige periode aanzienlijk minder melk zoals beschreven onder klinische verschijnselen. .

Voordeliger vaccineren: Met de komst van meerdere blauwtong vaccins is er nu meer keuze en kan vaccineren nu voordeliger worden aangeboden. Runderen hebben twee vaccinaties nodig met een tussentijd van 3 weken. Het duurt ongeveer 4 weken voordat de dieren volledig beschermd zijn.

Mocht u nog twijfelen, het is wel aan te raden om zo spoedig mogelijk de basisvaccinatie te starten om volledig beschermd te zijn voor het hoogseizoen van de blauwtong uitbreekt (verwacht augustus).

Bijwerkingen lijken beperkt te zijn bij ons in de praktijk en buurtpraktijken. Ook de GD geeft dit aan.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld