Blauwtong update
In deze nieuwsbrief willen we u informeren over de laatste ontwikkelingen rondom blauwtong. Halverwege augustus dit jaar kwamen bij onze praktijk de eerste meldingen binnen van zieke dieren (schapen en koeien) met verdenking blauwtong.
De NVWA heeft een kaart gepubliceerd waarop besmettingen per woonplaats in 2024 worden weergeven. Deze kaart wordt elke donderdag bijgewerkt en toont zowel klinisch positieve dieren als PCR-positieve gevallen.
Verspreiding blauwtong in Nederland
Meldplicht:
Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat u als veehouder verplicht bent om een vermoeden van besmetting direct te melden bij de NVWA. Dit kan via ons gemeld worden of direct bij het landelijk meldpunt dierziekten. Bij verdenking van blauwtong nemen wij bloed af, dat vervolgens wordt opgestuurd naar de Wageningen Universiteit (WUR). Het monster wordt op kosten van de overheid onderzocht. Wel worden de kosten in rekening gebracht voor de visite, bloed afname, verzendkosten en eventuele behandeling van zieke dieren. De uitslag hebben wij meestal binnen 1-2 weken binnen en rapporteren wij terug.
Behandelingen van zieke dieren:
- Het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende middelen, bijvoorbeeld Novem (5dgn wachttijd melk) / Rimadyl (0dgn wachttijd melk) / Aristal (0 dgn wachttijd melk)) wordt door ons geadviseerd.
- Indien de dieren slecht drinken/ verminderde eetlust raden wij het toedienen van vocht aan m.b.v. Drenchen. Bij uitdroging kan bijvoorbeeld drench LACT worden toegevoegd. Bij slecht eten, ook een herkauwpoeder zoals C3.
- Het gebruik van antibiotica is mogelijk geïndiceerd wegens aanwezigheid van bijkomende infecties. Overleg met Simon of Mariska.
- Soms is het eenmalig toedienen van een corticosteroïden (dexamethason) te adviseren. Bij dieren met bijvoorbeeld een ernstige acute ontsteking en oedeem van neus en bek kan dit zinvol zijn. Dit middel kan niet toegediend worden aan drachtige dieren!
- Voorkom stress, en zorg dat onderliggende problemen onder controle zijn. Denk bijvoorbeeld aan maagdarmwormen/ leverbot/ longwormen.
- Zet de dieren die verdacht worden van blauwtong apart en scherm ze af van de andere dieren. Wij adviseren u om geen zieke dieren van of naar uw bedrijf te verplaatsen. Er is dan minder risico dat de ziekte zich verspreidt.
Het is belangrijk om nog steeds preventieve maatregelen te nemen, zoals vliegenbestrijding en opstallen (met goede ventilatie).
Effectiviteit van de vaccinatie:
Ondanks dat gevaccineerde schapen en koeien wel ziek worden is er zeker ook positief nieuws. Recent onderzoek van de GD toont aan dat de vaccins tegen blauwtong zorgen voor mildere symptomen en een lager sterftecijfer bij zowel schapen als runderen.