Posted in: Geen categorie
Geslaagde workshop uiergezondheid in de droogstand
De uiergezondheidsworkshop bij de fam Van Schie in Burgerbrug was een geslaagde middag. Spreker Otlis Sampimon van Zoetis bracht een aantal praktische aandachtspunten naar voren:
Droogzetten:
- Koeien droogzetten voordat de melkkoeien gemolken worden verlaagd het infectierisico tijdens droogzetten.
- Bij het gebruik van een uierdoekje moet deze niet uitgeklapt worden, anders verdampt de alcohol.
- Bij het gebruik van orbeseal eerst de lucht verwijderen door de injectoren door te schuiven naar de groene ring op de injector.
- Bij het gebruik van orbeseal de speen bovenaan goed dichtknijpen met de vingertoppen, hierdoor komt er geen orbeseal in het kwartier.
- Bij een klein speen kan het zijn dat er teveel orbeseal de injector zit, het restant wat overblijft moet niet verder in het kwartier gespoten worden.
- Bij koeien mag een droogzetter gebruikt worden bij een celgetal groter dan 50.000 cellen, bij vaarzen ligt deze grens op 150.000 cellen.
Evaluatie uiergezondheid droogstand
- Tijdens de droogstand mogen er geen mastitisgevallen voorkomen.
- Controleer de celgetalscore tijdens de droogstand (melkveebedrijven bij ons aangesloten in Pir-Dap kunnen deze cijfers eenvoudig via ons opvragen). Niet meer dan 10% van de droge koeien mag een verhoogd celgetal oplopen tijdens de droogstand en meer dan 90% van de koeien met een verhoogd celgetal moet genezen in de droogstand.
Huisvesting:
- Een strohok moet een bodemtemperatuur lager dan 30 graden hebben, dit is eenvoudig meetbaar. Bij een hogere temperatuur onstaat er een hogere bacterie infectiedruk.
Ruime en voldoende schone ligboxen (1.20 m boxbreedte)