Laat je niet beetnemen!
Het voorjaar is weer begonnen. Een prachtige tijd van het jaar. Helaas ontwaken naast de natuur ook de vlooien en teken. Wist je dat teken al actief zijn vanaf 7°C? Daarom wordt er geadviseerd om je huisdieren vanaf maart te beschermen tegen teken. Niet alleen voor je dier maar ook voor jezelf.
50% meer kans op een tekenbeet
Als huisdier eigenaar heb je 1,5 keer meer kans een teek op te lopen. Onbeschermde honden en katten kunnen teken levend mee naar huis nemen. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland zijn besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt waardoor er jaarlijks zo’n 27.000 mensen besmet raken met deze ziekte.
8 tips voor het verwijderen van een teek
- Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
- Knijp niet in het lichaam van de teek.
- Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
- lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
- Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep.
- Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
- Noteer wanneer en waar op de huid je huisdier gebeten is.
Uit voorzorg kun je de teek op een veilige plek bewaren. Wanneer jouw huisdier klachten krijgt, kun je de teek laten onderzoeken op ziektes.
Uitleg tekenverwijdering youtube
Wist je dat …
… volwassen vlooien die op het huisdier zitten, slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van je hond of kat nemen de overige 95% voor hun rekening.
Vlooien hebben vrij spel onder de juiste omstandigheden. Een volwassen vlo legt met gemak 50 eitjes op een dag. En de dag erna weer, en de dag daarna weer… Één volwassen vlo kan zo meer dan 1.000 nakomelingen voortbrengen. De eieren rollen na het leggen uit de vacht en komen op die plaatsen terecht waar je hond of kat veel ligt (mand, tapijt, bank, auto).
Deze eitjes zijn na gemiddeld 3 tot 8 weken uitgegroeid tot volwassen vlooien en deze gaan op hun beurt ook weer eitjes leggen.
Die ene vlo is dus maar het topje van de ijsberg! Als je huisdier eenmaal vlooien heeft, duurt het 2 tot 3 maanden om er weer vanaf te komen. Vlooien zijn erg vervelend voor je dier. Heb zelf maar de hele dag jeuk! Dieren met een vlooienallergie krabben en bijten zichzelf en maken daarmee hun vacht en huid kapot. Daarnaast kunnen vlooien lintwormen overbrengen, bloedarmoede veroorzaken bij puppy’s en kittens en gevaarlijke virussen en bloedparasieten overbrengen.
Zo controleer je of jouw huisdier vlooien heeft
- Kam de vacht van je hond of kat met een vlooienkam. Zie je zwarte korreltjes? Dan is dit waarschijnlijk vlooienpoep.
2.Leg de korreltjes op een vochtig, wit papier. Als het papier na enige tijd roodbruin kleurt, weet je zeker dat je te maken hebt met vlooien.
Als je alleen de volwassen vlooien aanpakt, kan er zich binnen één tot enkele weken na de behandeling weer een nieuwe generatie volwassen vlooien aandienen. Als vlooien eenmaal binnen zijn, in je huis, kunnen ze overal eitjes achterlaten. Deze eitjes zijn zeer klein en zitten dan in je tapijt, bank, kieren, gaten en andere plaatsen waar je hond of kat vaak ligt.
Pak dus niet alleen de volwassen vlo aan, maar ook de eitjes, larven en poppen in de omgeving van je huisdier.