0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Onder narcose, wat betekent dat?

Narcose apparaat
Posted in: Geen categorie Started by

Onder narcose, wat betekent dat?

Narcose is een kunstmatige slaap door middel van een verdovingsmiddel. Een noodzakelijk kwaad zullen de meeste mensen zeggen. Toch is narcose ook een zege. Operatieve ingrepen en andere handelingen kunnen beter, veiliger en pijnloos worden uitgevoerd.   Veel eigenaren zijn bij een operatieve ingreep angstiger voor de narcose dan voor de ingreep zelf. Toch is dat niet helemaal terecht. Mits zorgvuldig en met beleid toegepast is het met de huidige beschikbare middelen absoluut mogelijk om zeer veilige narcose te bewerkstelligen.

Voor het toedienen van een narcose zullen we altijd een afweging maken:

  • Kan de ingreep/handeling ook veilig uitgevoerd worden zonder een vorm van narcose of met een slechts lichte narcose?
  • Is het ras gevoelig voor bepaalde narcosemiddelen?
  • Betreft het een jong, volwassen of oud dier?
  • Moeten er speciale maatregelen getroffen worden in verband met de aandoening waarvoor geopereerd/behandeld moet worden?
  • Is het een pijnlijke ingreep of niet?
  • Betreft het een lang- of een kortdurende ingreep?

Mochten we besluiten dat een narcose noodzakelijk is dan zullen we de volgende maatregelen nemen om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen:

  • Een zorgvuldig onderzoek van hart- en longfunctie, bloedcirculatie en algemene toestand voorafgaand aan de narcose van het dier.
  • Zorgvuldige keuze en toediening van de narcose op basis van bovenstaande afwegingen.
  • Bewaking van de hart- en longfunctie met bewakingsapparatuur tijdens de ingreep.
  • Intensieve begeleiding en controle bij het wakker worden van uw huisdier. Is de temperatuur weer normaal? Is de bloedcirculatie in orde? Wordt het dier rustig wakker? Heeft het dier eventueel extra pijnstilling nodig?
  • Wij geven geen dieren mee naar huis die nog onder narcose zijn.

Soms nemen we nog aanvullende maatregelen in de vorm van een bloedonderzoek om de lever en nierfunctie voorafgaand aan de narcose te onderzoeken (de lever en nieren zijn belangrijke organen voor de verwijdering van de narcosemiddelen uit het lichaam) of door het toedienen van een infuus

De meest gebruikte narcose van Dierenartsenpraktijk Schagen is de gasnarcose. Over het algemeen wordt gasnarcose als meest veilige narcose beschouwd. Het is heel goed te doseren, op geleide van de capnograaf. Uw huisdier krijgt dus niet meer narcose dan nodig is.

Eerst krijgt uw huisdier een injectie met een licht slaapmiddel in de spier. Daarna wordt een speciale naald (braunule) rechtstreeks in een bloedvat gebracht om een veilig, kortwerkend slaapmiddel toe te dienen. De hond of kat krijgt dan een slang (tube) in de luchtpijp. Via die slang kan het narcosegas in de longen komen waardoor het dier in slaap raakt. Wij werken met het op dit moment meest veilige Isofluraan.

Tijdens de operatie ligt uw dier op een warmtemat en kan de slaaptoestand van het dier in de gaten gehouden worden via de capnograaf. Lijkt het dier wat wakker te worden geven we iets meer Isofluraangas. Lijkt de slaap wat dieper te worden geven we wat minder. Op onze praktijk werken wij met een automatisch beademingsapparaat, waarmee we de veiligheid van de narcose nog verder kunnen vergroten.

Is de operatie bijna afgelopen, dan kan worden gestopt met de toediening van Isofluraan. Het dier wordt op een warmtemat in de uitslaapkamer gelegd. Honden bij honden, katten bij katten om stress zoveel mogelijk tegen te gaan. Meestal tillen de dieren na een paar minuten hun kopje al weer op. Toch laten we uw huisdier pas naar huis gaan als we er zeker van zijn dat hij/zij goed wakker is.

Bent u toch nog wat angstig voor narcose of heeft u nog vragen? Vraag gerust om meer informatie. Wij leggen het u graag nog eens uit!

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld