0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Oktober is de maand van de oudere kat!

pexels-evg-kowalievska-1170986
Posted in: Kat Started by

Oktober is de maand van de oudere kat!

Wist u dat..

  • 2 op de 3 katten ouder dan 10 jaar pijn hebben door artrose?
  • 1 op de 3 oudere katten chronische nierziekte heeft?
  • katten ziektes heel goed kunnen verbergen?

Onze katten bereiken een hogere leeftijd dan vroeger. Door een betere verzorging, goede voeding, goede diergeneeskunde en preventieve geneeskunde als vaccinaties en ontwormen, worden onze katten gezonder en leven langer. Ouderdom zelf is geen ziekte, maar gaat vaak wel gepaard met allerlei kwaaltjes en ziekten.

Vaak zijn deze aandoeningen niet of pas in een laat stadium zichtbaar aan de buitenkant. Katten zijn een meester in het verbergen van kwaaltjes! Het is belangrijk ziekten vroegtijdig te ontdekken zodat de kat op tijd behandeld kan worden en niet onnodig lijdt.

Wanneer is een kat een senior?  Ouderdom is zeer individueel bepaald en ook erg afhankelijk van ras en grootte. Daarnaast speelt uiteraard een gezonde levensstijl een grote rol.  In het algemeen worden katten vanaf ongeveer  9 jaar als senior gezien. Als katten ouder worden verandert er veel in het lichaam. De stofwisseling wordt wat trager, de orgaanfuncties worden wat minder en de weerstand neemt ook langzaam af. Daarnaast slijten ook wat lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de gewrichten. De ouder wordende kat is vaak met wat trager met opstarten of stijf. Ze kunnen niet meer zo makkelijk op een kastje springen en kunnen hun vacht aan het achterlichaam niet meer goed verzorgen. Soms zijn ze zelfs wat prikkelbaar bij aanraking.  Ouder wordende katten worden door het minder bewegen  en door de wat tragere stofwisseling makkelijk te zwaar wat het bewegen dan ook weer extra moeilijk maakt.

 

 

leeftijd-kat

Leeftijdstabel kat

 

Katten krijgen ook vaak problemen met het gebit, waardoor ze slechter of moeilijker gaan eten en een onfrisse adem krijgen. De vacht wordt soms ook wat minder glanzend en de huid gaat soms meer schilferen en meer ruiken.

De typische ouderdomsziekten zijn o.a. verminderde nierfunctie, hartfalen, verschillende tumoren, staar in de ogen, suikerziekte, een te snel werkende schildklier en slijtage van de gewrichten. Verder kennen we ook bij katten achteruitgang van de hersenen, gekenmerkt door gedragsveranderingen en zelfs dementieverschijnselen.

Ouderdom kan niet worden  tegengehouden. We kunnen wel zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft en de begeleidende kwalen zo goed mogelijk en tijdig behandelen. Belangrijk blijft echter dat we dergelijke aandoeningen op tijd diagnosticeren en behandelen. Zo leeft uw kat langer en vooral gelukkiger. We gunnen uw kat vooral een mooie ‘oude dag’.

Daarom kunt in de maand oktober gratis urine laten onderzoeken van u kat. Hiermee kunnen we eenvoudige screening doen van de gezondheid van uw kat. Speciale korrels om de urine op te vangen zijn bij de balie verkrijgbaar.

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld