Rotkreupel

rotkreupelRotkreupel is een aandoening die bij schapen voor (ernstige) klauw problemen kan zorgen. Met name de aantasting van de zool van de klauw valt op. Aangetaste dieren kunnen hier zeer kreupel door gaan lopen. Het is een zeer infectieuze aandoening. Dit betekent dat er een grote verspreiding binnen het koppel op kan treden. Tevens houdt dit in dat er ook snel verspreiding tussen bedrijven op kan treden, bijvoorbeeld door het gezamenlijke gebruik van een veewagen of het aankopen van een ram.

Aanpak rotkreupel

De eliminatie van rotkreupel op schapenbedrijven is niet eenvoudig. Hiervoor zijn verschillende maatregelen van belang op het gebied van:

  • Klauw verzorging
  • Hygiene
  • Behandeling
  • Klauw baden

Voor een uitleg over onze benadering kunt u altijd contact met ons opnemen.

De aanpak van rotkreupel vereist veel aandacht en inzet!

Preventie rotkreupel

Voor het voorkomen van rotkreupel zijn verschillende invalshoeken. Management speelt een zeer grote rol. Het aankopen van schapen die al besmet zijn met rotkreupel is een veel voorkomende oorzaak. Het delen van een veewagen kan ook een risico zijn.

Daarnaast is er voor rotkreupel een goed vaccin beschikbaar. De schapen moeten het eerste jaar twee maal (een tussenperiode van een maand) gevaccineerd worden. Hierna volstaat één enting per jaar.

Informatieboekje Rotkreupel onder controle

Hier kunt u het informatieboekje Rotkreupel onder controle [380 KB] downloaden.