0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Uitnodiging lunchbijeenkomst Uiergezondheid

Van Schie
Posted in: Melkvee Started by

Uitnodiging lunchbijeenkomst Uiergezondheid

 

Dierenartsenpraktijk Schagen nodigt u hierbij uit om tijdens een interactieve lunchbijeenkomst meer te leren over uiergezondheidsproblemen.  Wat kan ik ertegen doen op mijn bedrijf en welke maatregelen zijn het meest effectief? Het onderwerp zal op een praktische manier in een presentatie worden behandeld door dierenarts Sabine Hoogeveen, werkzaam bij Hipra. Als dierenarts bij Hipra bezoekt zij veel melkveebedrijven die de uiergezondheid willen verbeteren. Voor Hipra heeft ze bij Lely en in de praktijk gewerkt. Hierdoor heeft ze veel praktische ervaring opgedaan. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor interactie en het stellen van vragen.

Mastitis is een van de belangrijkste aandoeningen op een melkveebedrijf. De ziekte heeft grote financiële consequenties en leidt tot veel ergernis voor u als veehouder. Economische schade wordt met name veroorzaakt door een lagere melkproductie, gebruik van antibiotica, de daarmee samenhangende melkderving en eventuele korting op het melkgeld bij overschrijding van de celgetalgrens. De variatie tussen melkveebedrijven betreffende het aantal mastitisgevallen is zeer groot van 5 tot 60%. In 2020 schatte de GD het gemiddelde aantal mastitisgevallen per bedrijf op 28,6 per 100 koeien.

In Nederland zijn er op dit moment nog weinig preventieve middelen die ingezet kunnen worden tegen mastitis. Daarbij wil je het aantal behandelingen zo laag mogelijk houden, om binnen de norm van de DDD (dier dag doseringen) te blijven. Vaccineren tegen mastitis met Startvac® helpt bij bedrijven die problemen hebben met E. coli, Stafylococcus aureus, CNS of Klebsiella.  Voor bedrijven met Streptoccus uberis problemen is sinds 2018 het middel Ubac® op de markt.

Vaccineren met Startvac® of Ubac® activeert bij koeien en vaarzen de immuniteit, ter vermindering van zowel het aantal subklinische als de ernst van klinische mastitis gevallen. Bovendien resulteert het in een daling van het celgetal. Tijdens deze lunchbijeenkomst zullen naast management maatregelen om de uiergezondheid te verbeteren, de werking en de mogelijkheden van vaccineren tegen mastitis worden besproken.

 

 

Datum en tijdstip: 23 februari om 12.00 uur

Locatie: Dierenartsenpraktijk Schagen, Zijperweg 11, Schagen

 

Voor deze bijeenkomst is ruimte voor 10-15 deelnemers, hiervoor graag vooraf aanmelden via email of telefoon.

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld