0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Zandkoliek bij paarden

paard hoofd gras
Posted in: Paard Started by

Zandkoliek bij paarden

Zandkoliek is een belangrijke oorzaak van koliek bij paarden en wordt veroorzaakt door een ophoping van zand in de dikke darm. Meestal is het een langzame ophoping van zand in de darmen doordat het paard steeds kleine beetjes zand binnen krijgt. Dit kunnen ze binnen krijgen als ze op een kale (vaak zanderige) weide lopen of als ze regelmatig in de paddock lopen. In de paddock proberen ze soms de paar plantjes die daar staan met wortel en al op te eten of ze zijn uit verveling aan het zandhappen.

Veel voorkomende symptomen zandophoping
– Terugkerende koliek
– Verminderde eetlust
– Sloomheid
– Koorts
– Diarree

Diagnose zandophoping
Het aantonen van zand in de mest geeft aan dat er zand opgehoopt is in het paard. De hoeveelheid zand in de mest geeft zeker niet altijd goed hoeveel zand er in het paard zit. Dit komt omdat het zand er in “golven” uitkomt. Bij een vermoeden van zandophoping is het daarom altijd belangrijk om 3-4 dagen achter elkaar de mest te controleren op zand. Wij adviseren hiervoor om lange opvoelhandschoenen te gebruiken welke ook dierenartsen gebruikt worden. Deze kunnen gevuld worden met 4-5 mestballen en daarna met water tot ongeveer 20 cm boven de hand. Dan de handschoen 10-15 minuten laten hangen (mestballen wat plat drukken zodat de mest oplost in water. Als er zand in zit moet dit onderaan in de vingertoppen als ze een grijze substantie zichtbaar zijn, als je er in knijpt voel je de korrelige structuur.

Behandeling zandverstopping.
Ernstige zandophoping met koliek moet met parafine behandeld worden. In lichtere gevallen zonder koliek is het belangrijk om het paard een voedersupplement te geven met psyllium. Hiervoor zijn verschillende voedingsupplementen zoals Sand-Ex en Sand Exit (met muesli) beschikbaar.

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld