BVD
Het Bovine Diarree Virus (BVD) is een aandoening bij melkvee die zich van vele andere dierziekten onderscheid door het voorkomen van dragers. Dit zijn dieren die tijdens de dracht geinfecteerd zijn met BVD en het daardoor niet als lichaamsvreemd zien. Het gevolg hiervan is dat deze dieren met name als kalf/ pink veel virus kunnen uitscheiden. BVD is wijd verspreid in de Nederlandse rundveestapel: 60-70% van de runderen heeft afweerstoffen tegen BVD, op 80-90% van de bedrijven worden dieren met afweerstoffen gevonden en op 30-40% van de bedrijven zijn BVD-dragers aanwezig. Op een bedrijf met dragers loopt de schade door BVD op tot vele honderden euro’s per koe. De verschijnselen van BVD zijn niet altijd even duidelijk.
Gevolgen van BVD
Veel voorkomende symptomen bij BVD zijn: diarree, abortus, vruchtbaarheidsproblemen, celgetalproblemen, productiedaling, luchtwegproblemen, sterfte en verminderde weerstand (immunosuppressie). Wees bij het zien van één of meerdere van bovengenoemde symptomen altijd bedacht op BVD en laat zonodig aanvullend onderzoek instellen. Omdat het BVD-virus immunosuppressief is, zorgt het ervoor dat dieren ook gemakkelijker ziek worden door andere ziekteverwekkers. BVD-virus kan zeer lang op een bedrijf circuleren en voortdurend schade aanrichten. Onderzoek op bedrijven met BVD-problemen heeft aangetoond dat de schade bij een uitbraak al snel oploopt tot 500 euro per aanwezige koe.
De belangrijkste infectiebron op een besmet bedrijf zijn de ‘dragers’. Dit zijn dieren die tijdens de dracht in de baarmoeder zijn besmet en het virus daardoor als ‘lichaamseigen’ beschouwen. Vaccinatie is bedoeld om het ontstaan van nieuwe dragers te voorkomen.
Onderzoek en aanpak BVD
Een typisch beeld van BVD komt weinig voor. Op bedrijven waar BVD virus actief rond gaat zie je vaak dat het op verschillende manieren tot uiting komt. Er is daarom geen standaard onderzoeksplan, dit wordt vaak op maat opgesteld. Indien er een actief bvd-virus aangetoond wordt is de aanpak ook afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden.