Voeding

konijn-digestive-tractDe juiste hoeveelheid en samenstelling van het konijnenvoer is van levensbelang voor het konijn!

Een dieet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Onbeperkt hooi/gras
  • 20 gram konijnenvoer (biks) per kilogram lichaamsgewicht
  • Groenvoer (bijvoorbeeld wortel, andijvie, witlof of paardebloemen)

Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. De darm kan stil gaan liggen (paralytische ileus).
Geef liever bikskorrels in plaats van een gemengd voer omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Ook de hoeveelheid biks is heel belangrijk! De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Coprofagie
keutels-konijnWist u dat een konijn een deel van zijn eigen ontlasting opeet? (Coprofagie) Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum. Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald. Konijnen hebben dus twee soorten keutels.
Gewone keutels, deze zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen.
Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.
Indien het konijn teveel konijnenbiks krijgt, krijgt het zoveel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten. De caecumkeutels blijven dan aan de kont geplakt zitten en er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het konijn last heeft van diarree!
Een bijkomend gevaar is de aankoekte keutels ervoor zorgen dat de huid gaat ontsteken. Vliegen worden aangetrokken door de geur die van de ontstoken huid afkomt. Ze leggen hun eitjes in de aangeplakte poep en de ontstoken huid. Uit deze eitjes ontstaan maden en deze maden kruipen onder de huid en kunnen enorme schade aanrichten.
Science Selective Supreme
Wij raden Science Selective voer aan, een volledig voer waar extra vezels inzitten. Vooral voor konijnen met darmproblemen raden wij dit voer aan. U kunt dit voer bij onze praktijk in Schagen verkrijgen.