EHBO

Iets scherps in de poot
Heeft uw huisdier in iets scherps getrapt, haal het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit door in tegenovergestelde richting te trekken. Behandel de poot een paar dagen met een soda/biotex groen-badje. Is het scherpe voorwerp eenmaal diep in de poot gedrongen dan sluit de eeltlaag zich daarboven. Alleen door de tenen te vergelijken of door op de tenen te drukken, merkt u dat er iets aan de hand is. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan het scherpe voorwerp verwijderen.
Verbranding
Zwaait uw huisdier met zijn staart bijvoorbeeld een brandende kaars om, doof het vuur dan zo snel mogelijk met een handdoek of een deken en houd de verbrande plek minstens 5 minuten onder de koude kraan. Dat moet ook als de kat op een kookplaat stapt of een dier heet water over zich heen krijgt. Bij ernstige verbranding moet u minimaal 15 minuten koelen met koud water. De verbrande plek moet u goed koelen maar zorg dat de hond of kat verder warm blijft. Doe zelf verder niets maar bel meteen uw dierenarts.
Verf aan de vacht
Is uw hond of kat tegen de pasgeverfde deur gelopen, maak dan de vacht schoon met een beetje terpentine. Daarna met een sopje van speciale zeep (Savlon, verkrijgbaar bij dierenarts of groene zeep) en spoel tot slot na met water. Lukt dit niet dan kunt u eventueel het stukje vacht afknippen. Voorkom dat het dier zich likt als er nog terpentine aan de vacht zit. Maak de vacht dus goed schoon.
Poot tussen de deur
Loopt uw hond of kat gewoon verder nadat hij met zijn poot klem tussen de deur zat, dan hoeft uw zich meestal geen zorgen te maken. Maar als uw huisdier kreupel blijft lopen, kunt u de poot beter even door de dierenarts laten controleren. Zeker bij een jong dier waarbij de botjes nog zacht zijn is er eerder kans op beschadiging.
Doorgeslikte kleine voorwerpen
Merkt u dat uw huisdier een kraal, knoop, rubber bal of steentje heeft doorgelikt, houd dan goed in de gaten of het voorwerp binnen twee dagen met de ontlasting meekomt. Overleg bij twijfel met uw dierenarts.
Doorgegroeide teennagels
Van de 5 nagels van de voorpoot raken er maar 4 de grond. De vijfde slijt dus niet en als het dier hem niet afbijt kan hij in het vlees groeien en een ontsteking veroorzaken. Houd deze nagel altijd kort met behulp van een nagelknipper, vraag uw dierenarts het een keer voor te doen. De kat houdt zijn nagels kort door ze te scherpen aan bijvoorbeeld boomstronken. Zorg daarom altijd voor een goede krabpaal in huis. Worden de nagels te lang dan moet u een handje helpen.
Doorgeslikte naald
Soms als katten met een kluwen wol spelen slikken ze per ongeluk een naald. Neem zo gauw mogelijk contact op met uw dierenarts.
Een wesp gevangen
Honden en katten zijn uitstekende vliegenvangers. Indien ze per ongeluk een wesp hebben gevangen haal dan de angel uit de steekplek en dep met azijn. Leg eventueel koude lappen tegen de plek om pijn te verlichten. Bij een steek in de tong of keel moet u direct contact opnemen met de dierenarts. Krijgt het dier bulten op zijn lichaam of ontstaat er zwelling op de steekplek dan heeft het dier een allergische reactie. Neem direct contact op met de dierenarts.
Mank lopen

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Heeft het dier de poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Het gewricht is wat dik en het dier heeft geen temperatuursverhoging (normale temperatuur is 38-39 ºC). Geef het dier rust, koel eventueel het gewricht 2 x daags gedurende 10 minuten met koud water, een koude doek of een doek met ijs erin. Bij onvoldoende verbetering maakt u een afspraak met de dierenarts. Heeft het dier wel temperatuursverhoging of wordt het been niet meer belast maak dan een afspraak met de dierenarts. Heeft het bewegelijkheid op een plaats waar geen gewricht zit dan kan er sprake van een breuk zijn. Draag het dier dan in een mand of een doek naar de dierenarts. De poot mag hierbij niet belast worden.

Gesnoept uit gootsteenkastje
Indien uw huisdier een niet bijtend gif opgenomen heeft, moet u het dier zo snel mogelijk laten braken. Dit kan door een lepel zout achter op de tong te brengen. Na het braken mag het dier melk of water drinken (eventueel vermengd met norit) om het achtergebleven gif te verdunnen. Indien het laten braken niet lukt contact opnemen met de dierenarts. Bij bijtend gif (m.a.w. zuur middel) kunt u het dier beter niet laten braken omdat de stof dan twee keer de slokdarm passeert en irriteert. Geef het dier melk te drinken en neem direct contact op met de dierenarts. Neem de verpakking van het opgenomen vergif mee.
Wonden
Kleine wonden en schaafwonden hoeven niet gehecht te worden, maar moeten wel worden schoongemaakt en ontsmet. Het beste kan worden gespoeld met schoon water, droogdeppen en ontsmetten met betadine jodium of acederm wondspray. Grote wonden moeten wel gehecht worden, het liefst binnen 6 tot 8 uur. Vanwege infectiegevaar moeten de dieren een antibioticum kuur krijgen.
Teken
Teken dienen binnen 24 uur verwijderd te worden. Dit om de kans op ziekten te verkleinen. Verdoof de teek nooit van tevoren met alcohol, hierdoor wisselt de teek juist speeksel uit! Met een speciale tekentang kunt u de kop en het lijf verwijderen. Controleer altijd de teek in zijn geheel verwijderd is. Na verwijderen moet het wondje ontsmet worden. Er bestaan sprays, pippetten en banden om teken te voorkomen.
Bloeding aan het oor
Een wond aan het oor bloedt meestal erg. Bind een schone theedoek om de hals om het ergste bloed op te vangen. Doe daarna een steriel gaasje op de wond en trek over het oor een sok of panty. Neem contact op met de dierenarts om de wond verder te behandelen.
Met dank aan Dier&Zorg.