Tylomen

Een tyloom is een bindweefselwoekering die zich vormt tussen de twee klauwen van de poot en kan voor ernstige kreupelheden zorgen bij het dier. Zonder behandeling gaat een tyloom niet weg en kan er voor zorgen dat een koe vroegtijdig afgevoerd moet worden.

Tylomen kunnen worden verwijderd met behulp van een elektrocauter (electrisch mes). Bloedingen worden met deze methode direct gestelpt. Na de operatie krijgt de koe voor 7 dagen een verband en pijnstilling.

Voor het verwijderen van de tylomen is het belangrijk dat de betreffende koe in een klauwbekapbox geplaatst wordt met de mogelijkheid tot het ondersteunen van de romp met een band. Dit voorkomt dat koeien gaan liggen tijdens de procedure.

De ondervoet van het dier wordt met een injectie in de ader op de zijkant van de achterpoot gevoelloos gemaakt. Vervolgens wordt de tyloom en het onderliggende vetkussen geheel verwijderd. Daarna wordt de poot in een drukverband gezet.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de behandelde dieren er baat bij heeft. Voor veel veehouders een reden om tevreden te zijn en het de moeite en kosten waard te vinden.

Wanneer u een tyloom wilt laten verwijderen maak dan tijdig een afspraak opdat er voldoende tijd voor de ingreep wordt gereserveerd en opdat alle spullen kunnen worden meegebracht.