Vlooien
Inleiding
Vlooien zijn op onze huisdieren levende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken bij dier en mens. De overlast (jeuk) ontstaat doordat met name de vrouwelijke vlooien een bloedmaaltijd nodig hebben voordat ze eieren leggen. De beten veroorzaken irritatie en ontstekingsreacties, maar kunnen ook bij sommige mensen en dieren tot allergische reacties leiden die gepaard gaan met zeer heftige jeuk.
1. De volwassen vlo
Op onze huisdieren komt voornamelijk de kattenvlo voor. Deze vlo leeft vrijwel permanent op hond en kat en legt gedurende 100 dagen ongeveer 2000 eieren. Vlooien zitten bij voorkeur achter op de rug en op de buik en veroorzaakt daar jeuk. Vlooien produceren uitwerpselen die in de vorm van kleine zwarte korreltjes in de vacht zijn te vinden. Vlooien zijn niet bestand tegen lage temperaturen en lage luchtvochtigheid.
2. De eieren
Vlooieneieren vallen vrijwel allemaal van uw huisdier af en komen terecht waar uw huisdier zich ophoudt. Dit betekent dat vooral de ligplaatsen van uw huisdier zoals mand, dekens, bank, stoelen en vloerbedekking broedplaatsen zijn van nieuwe vlooien. Vergeet ook de leefomgeving buiten niet!
3. De larven
Larven van vlooien zijn 2-5 mm lang, leven op de grond in de nabijheid van de eieren en voeden zich met vlooienontlasting en organisch afval. Larven zijn lichtschuw en kruipen actief in de vloerbedekking, in kieren en spleten of buiten onder bladeren e.d.. Larven zijn niet bestand tegen een lage temperatuur en een lage vochtigheid. Zij gedijen goed op vochtige donkere plekken.
4. Het pop stadium
Tijdens dit stadium is de jonge vlo omgeven door een dikke ondoordringbare wand waardoor hij goed beschermd is tegen invloeden van buiten, zoals insecticiden. In dit stadium blijft de vlo zo’n 150 dagen vitaal. Komt een huisdier of mens in de buurt dan zullen uit deze poppen massaal nieuwe vlooien komen.
Wat als er bij uw huisdier wordt vermoed dat er sprake is van een aanwezige vlooienallergie?
Dit betekent dat uw huisdier overgevoelig reageert op vlooienbeten. Elke keer als een vlo bloed zuigt, brengt de vlo ook stoffen in de huid van uw kat waardoor het bloed even onstolbaar wordt. Ten aanzien van deze stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan die leiden tot zeer heftige en langdurige jeuk. Elke keer als een vlo uw huisdier bijt, treden deze reacties opnieuw op. Een intensieve vlooienbestrijding is belangrijk bij deze problemen, maar niet altijd voldoende. Immers, elke kat loopt ondanks de vlooienbestrijding wel eens een vlo op, met helaas bij uw kat als onmiddellijk resultaat een nieuwe allergische reactie met de bijbehorende heftige jeuk.
Het is zelfs goed mogelijk dat bij het onderzoeken van uw huisdier geen enkele vlo gevonden wordt. De betreffende vlo is mogelijk allang dood, maar heeft nog wel voor zijn dood de allergische reactie kunnen veroorzaken. Één enkele beet kan al voldoende zijn voor een zeer heftige jeuk reactie.
Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van en vlooienallergie de erfelijke aanleg een belangrijke rol. Daarnaast is ook van belang hoeveel vlooien in de omgeving van uw huisdier aanwezig zijn. Leeftijd speelt geen enkele rol; zowel jong als oud kunnen een vlooienallergie ontwikkelen.
Een vlooienallergie is als volgt te herkennen:
• Hardnekkige en heftige jeuk op het achterlijf; op mogelijk zowel buik, rug als staart.
• De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en een uitgebreide kaalheid op het achterlijf.
• Vlooienbestrijding wil niet altijd helpen.
• Niet altijd vlooien vindbaar.
• De jeuk is vaak het hele jaar door aanwezig (in de winter is het in huis behaaglijk warm waardoor de vlo goed kan overwinteren).
Bronvermelding:
Faculteit diergeneeskunde, UKG kliniek, afdeling dermatologie.
Voor de preventie of behandeling van vlooien zijn verschillende anti-vlooienmiddelen beschikbaar. Wij adviseren u graag welk anti-vlooienmiddelen het meest geschikt zijn voor uw huisdier.