Blaasproblemen

Blaasontsteking
Symptomen:

  • Eventueel meer drinken en vaker plassen
  • Vaak kleine plasjes
  • Rode of oranje urine
  • Pijnuitingen of humeurig gedrag
  • Langgerekt liggen door de pijn
  • In erge gevallen een ontstoken huid door urinebrand

 

Als u wilt langskomen omdat u blaasproblemen bij uw konijn vermoedt, probeer dan zo vers mogelijke urine mee te nemen. Urineonderzoek speelt namelijk een belangrijke rol bij het vinden van de oorzaak van een blaasprobleem. Normale konijnen urine is lichtbruin tot gelig van kleur en de urine is vaak licht troebel. Tijdens het urineonderzoek wordt de urine met behulp van een speciale urinestick beoordeeld.
Als een konijn een (bacteriële-)blaasontsteking heeft wordt het gedurende 2 weken met een antibioticum behandeld. Ook krijgt het konijn een pijnstiller om de blaas tot rust te brengen. In de meeste gevallen is deze behandeling afdoende. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan een blaasontsteking. Dan moet er verder onderzoek plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Zand in de blaas

Als een konijn teveel konijnenvoer (biks) eet krijgt het daardoor teveel calcium binnen. Dit overtollig calcium wordt als calcium-oxalaat kristallen in de urine uitgescheiden. Hierdoor wordt de urine erg troebel. In ernstige gevallen kunnen er zoveel kristallen in de blaas zitten dat het lijkt of er zand in de blaas zit.

Blaasstenen
Een konijn met blaasstenen blijft ondanks een antibioticum kuur blaasklachten houden. Ook is het konijn vaak pijnlijk. Als dit zo is dan is het noodzakelijk om nader onderzoek te doen. We kunnen dan een röntgenfoto maken. Op een röntgenfoto zijn blaasstenen goed te zien.

blaasstenen-konijn