Jongvee-opfok

Diarree bij kalveren

Diarree is op melkveebedrijven de hoofdoorzaak van sterfte tijdens de opfok. De meest voorkomende veroorzakers van kalverdiarree zijn:

  • E.coli (bacterie)
  • Rotavirus
  • Coronavirus
  • Cryptosporidium parvum (protozo)
  • Giardia
  • Coccidiose
6608-20120308093804_540Meerdere van bovengenoemde verwekkers kunnen tegelijk voor diarreeproblemen bij de kalveren zorgen. Men moet er verder altijd op bedacht zijn dat ook voedingsfouten tot diarree kunnen leiden.

Diarree veroorzaakt veel schade in de vorm van: sterfte, behandelkosten, groeivertraging en ontwikkelingsachterstand.

Vaccinatie van de koe geeft ‘superbiest’. Door vaarzen en koeien vóór het afkalven te vaccineren zullen deze ‘superbiest’ aanmaken met grote hoeveelheden antistoffen tegen de in Nederland meest voorkomende E.coli bacteriën en Rota- en Coronavirussen.

Onderstaand figuur geeft de natuurlijke strijd weer tussen het opbouwen van weerstand door de kalveren tegen verschillende diarreeverwerkkers.

Vaccinatieschema kalverdiarree

Basisvaccinatie
1 vaccinatie tussen de 12 en 3 weken voor afkalven.

Dierenartsenpraktijk Schagen maakt gebruik van het vaccin Rotavec Corona, meer informatie over dit vaccin is na te lezen in onderstaande brochure.

Brochure Rotavec Corona [987 KB]

Preventie van pinkengriep/ longontsteking
Preventie is van groot belang in het kader van longontsteking, omdat de ziektekiemen zeer acuut kunnen toeslaan komen behandelingen nogal eens te laat, gevolg: sterfte en groeivermindering. Indien er virussen in het spel zijn helpen antibiotica niet tegen het virus

In de preventie zijn huisvesting en bezettingsgraad van groot belang. Dit zijn echter vaak factoren die moeilijk snel te veranderen zijn. Het vaccineren tegen pinkengriep kan dan een goede oplossing zijn.

Vaccineren tegen pinkengriep/ longontsteking
Het meest geschikte vaccinatiemoment wordt bepaald door de ziektekiemen die de hoofdrol spelen op het bedrijf, de infectiedruk, het seizoen en de bedrijfsvoering.

Basisprincipe: kalveren 2x vaccineren (1 maand interval) voordat zij de meest kritische periode op het bedrijf ingaan.
Vroege vaccinatie verkleint de kloof tussen passieve en actieve immuniteit.

Er kan al vanaf 6 weken leeftijd gevaccineerd worden, dit is zeker aan te bevelen op bedrijven waar bij de jonge kalveren Mannheimia (Pasteurella) problemen optreden.

Vroege vaccinatie biedt tevens het voordeel dat grotere groepen dieren in één keer gevaccineerd kunnen worden: een belangrijke bijdrage om de infectiedruk te verlagen.

Pinkengriep

Het najaar en de winter zijn berucht om de problemen met zieke en hoestende kalveren. Er is jaar in jaar uit aanzienlijke schade.
De belangrijkste veroorzakers van longontsteking bij kalveren en pinken zijn:

  • Pinkengriepvirus
  • Para-influenza 3 virus
  • Mannheimia (=Pasteurella) haemolytica (bacterie)

Deze ziektekiemen komen op vrijwel alle bedrijven voor. Meestal is er sprake van menginfecties. De virussen zorgen voor de eerste aantasting van het longweefsel, waarna de bacteriën grote schade aanrichten.