Vakantie

De zomer is in aantocht en misschien bent u al plannen aan het maken voor de vakantie. Indien u uw huisdier mee wilt nemen, is het goed met een aantal zaken rekening te houden. Elk land heeft andere invoereisen. Binnen europa geldt in ieder geval dat de het dier gechipt moet zijn, een Europees (blauw)paspoort moet hebben en minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd moet zijn tegen rabies (hondsdolheid). Landen als Noorwegen, Engeland, Zweden, Zwitserland en Ierland en landen buiten Europa hanteren aanvullende eisen. Het laten verrichten van een bloedonderzoek kan hier onderdeel van zijn. Dit onderzoek moet soms een half jaar voor vertrek worden uitgevoerd. Informeer daarom tijdig wat de eisen zijn! Voor meer informatie kunt u terecht op www.licg.nl
Informatieve websites voor huisdieren op vakantie

Bestrijding parasieten

Opname kat 2Op vakantie naar het buitenland betekent niet alleen een andere taal, omgeving en klimaat maar ook andere dierziekten. Teken, zandvliegjes en andere muskieten kunnen ernstige ziekten als Ehrlichiose (rickettsiose), Borreliose (de ziekte van Lyme), Babesiose (piroplasmose), Leishmaniose en hartwormen overbrengen. Wees goed voorbereid en voorkom dat uw dier als ‘souvenir’ een parasitaire infectie mee naar huis neemt.
Reist u af naar de zuidelijke landen dan is het raadzaam uw hond te beschermen tegen beten van teken en zandvliegjes. Ons advies is hiervoor Advantix te gebruiken. Deze druppels dient u voor vertrek toe in de nek en beschermen 4 weken tegen teken, zandvliegen en vlooien. Ook de Scaliborband beschermt uw dier gedurende een half jaar tegen teken en zandvliegen. Voor de vlooien kan dan aanvullend Frontline of Advantage worden ingezet. Zowel de Advantix als de Scaliborband mag niet bij katten worden gebruikt! De teken kunnen bij katten alleen veilig met Frontline worden bestreden. Het is belangrijk dagelijks uw huisdier op teken te controleren. Een aangetroffen teek kunt u zelf verwijderen met behulp van een tekenpincet. Maak hierbij een ronddraaiende beweging. Belangrijk is nooit e De hartworm welke zuidelijk van de lijn Parijs-Milaan voorkomt, kan bij de hond en kat met Milbemax tabletten worden bestreden. Gaat u minder dan 4 weken op vakantie dan moeten de tabletten de dag van thuiskomst worden gegeven en 4 weken later worden herhaald. Gaat u langer dan 1 maand weg dan moeten 4, 8 en 12 weken na de dag van vertrek de tabletten geven aan uw dier gegeven worden.

Uw huisdier thuis

Natuurlijk zijn er tal van redenen om uw huisdier niet mee op vakantie te nemen. Gelukkig bestaan er goede pensions waar het dier op een deskundige en diervriendelijke wijze tijdens uw afwezigheid wordt verzorgd. Wel raden we voor de hond een vaccinatie tegen kennelhoest aan. Dit kan per injectie; tweemaal met 3-4 weken tussentijd of eenmalig door een intra-nasale (in de neus) enting. Ook voor de kat is een aanvullende vaccinatie gewenst. In de vorm van een intra-nasale enting wordt optimale bescherming tegen Bordetella gegeven. Mocht u verkiezen uw huisdier liever in zijn vertrouwde omgeving achter te laten dan kunt u altijd een beroep doen op de landelijke oppas centrale. Hierbij wordt zowel op uw huis als op uw huisdier gepast. Voor meer informatie

Tips voor onderweg

Zorg voor een voldoende grote bench onderweg. Bij katten kan dan een kleine kattenbak in de bench worden geplaatst. Houd om de twee uur pauze zodat de hond (aan de lijn!) uitgelaten kan worden. Zorg voor voldoende schoon drinkwater. Voer uw dier voor vertrek kleine hoeveelheden, zodat er niet met een volle maag gereisd hoeft te worden. Heeft de hond toch last van reisziekte, dan kan primatour (verkrijgbaar bij de drogist) een uitkomst bieden. Neem het liefst eigen voer mee. Gebruikt uw huisdier medicijnen, zorg dan voor een voldoende grote voorraad.