Nieraandoeningen

Chronische nierinsufficiëntie (= verminderde nierfunctie) komt vooral voor bij oudere katten en minder vaak bij honden. De exacte oorzaak van de verslechterende nierwerking is meestal niet vast te stellen. Dit proces is echter, op het moment dat de eerste klachten zich aandienen, vaak al lange tijd gaande. Pas wanneer 70% van de nierfunctie verloren is, ontstaan klachten. Deze beginnen vaak met veel drinken en veel plassen. Vervolgens neemt de algehele conditie van het dier vooral van de vacht af en ontstaan problemen als slecht eten, uit de bek stinken en regelmatig overgeven en vermageren. Het ontstaan van deze symptomen kan maanden in beslag nemen, maar kan ook binnen een dag gebeuren.

De diagnose kan gesteld worden d.m.v. een bloedonderzoek. De belangrijkste bepalingen zijn de ureum en de creatinine. Dit zijn afvalstoffen die het lichaam via de nieren verlaten. Bij slecht functionerende nieren worden deze stoffen slecht via de urine uitgescheiden en beginnen ze zich op te stapelen in het bloed. Als zowel ureum als creatinine verhoogd zijn in het bloed hebben we te maken met een nierprobleem.

Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe sneller er met een behandeling kan worden gestart. Helaas is de aandoening niet te genezen maar als het in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan de kat vaak nog jaren mee. De behandeling moet ingrijpen op twee verschillende vlakken. Ten eerste moet de kwaliteit van leven verbeteren en ten tweede moet de achteruitgang van de nieren worden vertraagd. Het allerbelangrijkste is een aangepast dieet. Dit moet een eiwit- en een fosforarm dieet zijn, omdat deze bestanddelen de nieren extra belasten. Bovendien kunnen de afbraakproducten van eiwitten (ureum) de katten nog zieker maken. Hiervoor zijn er door verschillende producenten voedingen ontwikkeld (bv Hill’s k/d of Royal Canin Renal). Soms zijn er nog extra medicijnen nodig tegen braken, om fosfor in het bloed te verlagen, extra vitaminen of middelen om de eetlust te verhogen. Als een kat erg ziek is, niet eet en erg hoge nierwaarden heeft is het nodig om d.m.v. infusen de nieren te spoelen. Zo wordt ook de eventuele uitdroging hersteld.

Mocht u uw eigen kat verdenken van nierproblemen kunt u bellen voor een afspraak. In onze praktijk in Schagen hebben we apparatuur voor bloedonderzoek staan. U kunt wachten op de uitslag, deze is binnen 10 minuten bekend. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe beter.