Gebit

80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Honden- en katteneigenaren zijn zich bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar nemen nog te weinig actie om ze te verhelpen en te voorkomen. Om de bewustwording van de honden- en katteneigenaar voor een goede gebitsverzorging te vergroten en de rol van de dierenarts hierin te onderstrepen wordt elk jaar februari uitgeroepen tot de Maand van de Gebitscontrole. Een moment bij uitstek voor een controle bij uw dierenkliniek en extra aandacht voor preventie. In deze maand wordt de Gebitscontrole gratis uitgevoerd.
Gebitscontrole door de dierenarts
Tijdens een gebitscontrole wordt er een controle in de mond van uw kat uitgevoerd. Hierbij zullen we vrijblijvend aangeven of uw hond een behandeling nodig heeft of niet, bijvoorbeeld voor het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook wordt u in de praktijk precies uitgelegd hoe u het gebit van uw kat schoon houdt. U zult merken dat uw kat enorm zal opknappen na een reiniging van het gebit. Let er wel op dat dit geen eenmalige reiniging is. Houd daarom dagelijks het gebit van uw kat schoon voor een gelukkige en blije viervoeter.
Gebitscontrole bij uw hond of kat
Alhoewel wij het bij onszelf heel normaal vinden om dagelijks aan gebitsreiniging te doen, denken we daar bij onze huisdieren minder snel aan. Moeten honden en katten dan ook dagelijks hun tanden poetsen? Eigenlijk wel! Door de voeding die wij onze dieren geven wordt het gebit nog nauwelijks gebruikt. Blikvoer, in de volksmond wel „vlees“ genoemd, is papperig en heeft ook qua samenstelling met vlees als zodanig weinig te maken. Droog-voer of brokjes worden veelal heel doorgeslikt. Als brokjes wel gekauwd worden, worden ze eigenlijk meer geplet. Van enige gebitsreinigende werking of tandvlees masserende werking is bij deze voeding dus geen sprake. Daarbij komt nog dat vooral katten de hele dag droogvoer eten. De mondholte krijgt hierdoor niet meer de tijd te herstellen na de maaltijd. Dit werkt plaquevorming nog verder in de hand. Het eten van blik of brok voor het gebit is dan ook niet te vergelijken met het werk waar het „scheurgebit“ van onze huisdieren eigenlijk voor gebouwd is: stukken vlees van een bot af trekken.
Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit?
  • Met pijn of ongemak gepaard gaande ontsteking van het tandvlees
  • Verlies van tanden en of kiezen
  • Een slechte adem
  • Problemen met eten
  • Algemene gezondheidsproblemen

Een vies gebit betekent een infectierisico voor het lichaam met bacteriën. Infecties van maag, darmen of nog erger, hartklepproblemen en lever of nierfalen kunnen hiervan het gevolg zijn.