Ontworming
Wormsoorten
Wormen zijn niet alleen schadelijk voor de hond zelf maar ook voor de mens. In de hond maken wormen vaak een rondreis door het lichaam waarbij ze ontstekingen kunnen veroorzaken in verschillende organen. De darmwand kan beschadigd raken waardoor de hond kan gaan braken of diarree kan krijgen. Ook kinderen zijn erg gevoelig voor worminfecties en kunnen hier veel hinder van ondervinden. Bij honden komen verschillende soorten wormen voor, op deze pagina kunt u informatie nalezen over de meest voorkomende wormsoorten bij honden en de behandeling/ preventie hiervan.
Veel honden en katten zijn met spoelwormen besmet. Bij dracht worden rustende larven in het moederdier, waarvan ze normaal gesproken geen last van heeft, weer geactiveerd. Bij honden vindt de eerste besmetting al in de baarmoeder plaats. Kittens krijgen via de moedermelk de eerste wormbesmetting. Dit gebeurt ook als het moederdier een aantal per jaar ontwormd wordt. Spoelwormen zijn langgerekt en slank, ongeveer 10 cm lang en witroze van kleur. Ze lijken qua vorm op een elastiekje. De spoelworm legt elke dag veel eieren die met de ontlasting van de hond worden uitgescheiden. Volwassen dieren besmetten zich door bijvoorbeeld snuffelen aan de ontlasting van andere dieren of het likken aan de vacht. Meestal merkt uw niets van een spoelwormbesmetting bij uw dier en wordt deze alleen bij microscopisch onderzoek van de ontlasting aangetoond. Bij erg hevige infecties worden wormen uitgebraakt of zijn ze in de ontlasting zichtbaar. De dieren hebben een verminderde weerstand tegen ziekten, vermageren, last van diarree of juist verstopping en bloedarmoede. Typisch bij jonge dieren zijn de opgezette buikjes en de doffe vacht.
In tegenstelling tot een spoelworminfectie is een besmetting met lintwormen vaak ongevaarlijk voor het dier. De mens kan besmet raken door contact met besmette dieren of door het eten van bezoedelde bosbessen. Meestal geeft het aanleiding tot lichte buikklachten. De vossenlintworm vormt wel een ernstig gevaar voor de mens en vormt gezwellen in de lever. De eitjes van lintwormen worden gegeten door vlooien, muizen en konijnen, ook wel ‘tussengastheren’ genoemd. Hierin ontwikkelen de eitjes zich tot lintwormlarven. Door tussengastheren op te eten of hierdoor geprikt te worden (vlooien) wordt uw hond of kat besmet. De larven ontwikkelen zich in de darm van het dier. Schakels van de worm worden zichtbaar rond de anus of in de vacht en zijn te herkennen als rijstekorrels. Besmette dieren kunnen last hebben van vermageren, een doffe vacht, en hebben doorgaans minder weerstand.
Gelukkig komt hartworm in Nederland niet voor. Indien uw huisdier ten zuiden van de lijn Parijs-Milaan afreist loopt het een reëel risico een hartworm besmetting op te lopen. De hartworm wordt overgebracht via muskieten die met larven van deze worm zijn besmet. Deze larven maken een trektocht door het lichaam met als eindstadium het hart.
Deze komen minder vaak voor. Ze worden soms gezien bij grote groepen honden, in kennels of bij uit het buitenland geïmporteerde dieren. Ze zijn te herkennen aan hun vermicelli-achtige vorm.
Pups op 2, 4 en 6 weken leeftijd ontwormen
Daarna op 2, 4 en 6 maanden leeftijd herhalen
Vervolgens 4 keer per jaar
Kittens op 4, en 6 weken leeftijd ontwormen
Daarna op 2, 4 en 6 maanden leeftijd herhalen
Vervolgens 4 keer per jaar
Het is belangrijk bij nesten de poes of teef ook te ontwormen.
Tijdens de dracht ontwormen we niet, de rustende larven worden dan niet bereikt.