Spoedgevallen

Dierenartsenpraktijk Schagen staat 24 uur per dag gedurende 7 dagen per week voor spoedgevallen voor u klaar. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0224-213527.

Aanrijding/ongeluk
Bij hevig bloedverlies, benauwdheid, verlammingen en/of shock direct afspraak maken met de dierenarts. Ga, ook als u zelf niets kunt ontdekken, na een ongeluk altijd even langs bij een dierenarts.
Acute verlammingen
Plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen. Ademhalen met veel geluid, bek open, blauwe tong, naar adem snakken. Het dier is in paniek en durft vaak niet te gaan liggen.
Bloedverlies
Bloedingen die niet stoppen. Druk met vingers en/of verband op de bloeding om bloeding te stelpen.
Botbreuken
Zijn meestal geen levensbedreigende spoedgevallen. Laat het dier niet lopen maar leg het rustig neer. Kom niet aan uitstekende botdelen maar neem alleen beschermende maatregelen.
Brandwonden
Uitgebreide (25 – 30% van het lichaamsoppervlak) brandwonden. Hoe sneller u koelt en spoelt met water, hoe minder schade er na afloop zal zijn.
Geboorteproblemen
Het dier perst langer dan 30 minuten achtereen hevig met de buik zonder resultaat. Of door als het dier stopt met persen en het laatste jong werd langer dan 1 – 2 uur geleden geboren.
Ingeslikt voorwerp
Het dier heeft iets doorgeslikt wat niet voor hem bestemd was, zoals plastic, schuimrubber, steen, muntstukken, knikkers, balletjes, medicijnen etc. Kom ook als u vermoedt dat uw huisdier iets heeft ingeslikt. Eventueel dier laten braken door zout achter in keel te gooien. Nooit laten braken na inname van bijtende stoffen of scherpe voorwerpen.
Loos braken
Kenmerkt zich door een voortdurend neiging tot braken, de buik wordt snel dikker met name achter de ribboog, de hond kwijlt, en wil niet liggen. Dit kan duiden op een maagoverlading/torsie.
Niet kunnen plassen
Persen op de blaas zonder (of met gering) resultaat. Likken aan onder de staart, pijnlijkheid achter in de buik, misselijkheid en braken. Dit is bij mannelijke katten een spoedgeval (plaskaters).
Oogproblemen
Diverse problemen zoals het uitpuilen van de oogbol (oogbol wordt groter), extreem knijpen met het oog. Of als de oogbol uit de oogkas ligt. Dek dan het oog of met een schone doek bedekt met (sla)olie, melk of desnoods water.
Oververhitting
Treedt vaak op na verblijf in een in de zon geparkeerde auto. Honden en katten kunnen niet zweten en raken dus snel oververhit. Bij verhitting gaan ze hijgen, worden benauwd en voelen warm. De temperatuur loopt gauw op tot 41 ºC (de normale temperatuur is 38 tot 39 ºC)
Breng het dier zo snel mogelijk naar een koele plaats en koel het met lauw water of natte doeken. Temperatuur, indien mogelijk, het dier zeer regelmatig.
Shock
Het dier is zwak, half bij kennis of bewusteloos, De slijmvliezen van mond en oogleden zijn bleek. De ademhaling is oppervlakkig, de huid, oren en poten voelen koud aan. Shock kan het gevolg zijn van een ongeluk en na hevig vocht- of bloedverlies.Verwarm het dier met dekens en/of kruiken, stelp eventuele bloedingen.
Uitvloeiing uit de vagina bij de teef
Duidt meestal op een ontsteking van de baarmoeder. Treedt vaak enkele weken na de loopsheid op. Gaat vaak gepaard met lusteloosheid, koorts, braken en veel drinken.
Vergiftiging
Vergiftiging heeft vele verschijnselen zoals braken, diarree, spierkrampen of ademhalingsproblemen. Kom ook als u vermoedt dat uw huisdier gif heeft binnengekregen. Breng de verpakking van het gif mee. Is dit niet mogelijk, schrijf dan de naam en de samenstelling op.
Voortdurende toevallen > 15 min
Het dier is niet aanspreekbaar, heeft open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselt, verliest urine/ontlasting. De toevallen duren langer dan 15 minuten of wisselen elkaar in kort tempo op (status epilepticus). Zorg ervoor dat het dier zich niet kan bezeren, probeer nooit de bewegingen tegen te gaan.
Wonden
Bij wonden die flink bloeden dient gelijk ingegrepen te worden. Wonden kunnen het beste binnen 6 uur na het ontstaan gehecht te worden.
Wonden
Bij wonden die flink bloeden dient gelijk ingegrepen te worden. Wonden kunnen het beste binnen 6 uur na het ontstaan gehecht te worden.