0224-2135277 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar!

Februari, maand van het gebit!

pexels-antoni-shkraba-7524671
Posted in: DIerenartsenpraktijk Schagen, Hond en kat Started by

Februari, maand van het gebit!

Net als voorgaande jaren besteden we in februari extra aandacht aan het gebit van uw huisdier. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben? Omdat zij in de meeste gevallen toch blijven eten wordt het bij de baasjes vaak niet opgemerkt.

Wilt je eens weten hoe het staat met de gezondheid van het gebit van je dier? De hele maand februari ben je welkom het gebit gratis te laten controleren. Je kunt een afspraak maken door te bellen met 0224-213527 of te mailen naar info@dapschagen.nl

Meer informatie over het gebit van uw huisdier.

Huisdieren en hun gebit

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. Helaas zijn de baasjes zich hier niet altijd van bewust. Veel huisdieren lopen hierdoor onnodig met pijnklachten rond.

Alhoewel wij het bij onszelf heel normaal vinden om dagelijks aan gebitsreiniging te doen, denken we daar bij onze huisdieren minder snel aan. Moeten honden en katten dan ook dagelijks hun tanden poetsen? Eigenlijk wel! Door de voeding die wij onze dieren geven wordt het gebit nog nauwelijks gebruikt. Blikvoer is papperig en droogvoer (brokjes) worden veelal heel doorgeslikt. Als brokjes wel gekauwd worden, worden ze eigenlijk meer geplet. Van enige gebit reinigende werking of tandvlees masserende werking is bij deze voeding dus geen sprake. Daar komt nog bij dat vooral katten de hele dag droogvoer eten. De mondholte krijgt hierdoor niet meer de tijd te herstellen na de maaltijd. Dit werkt plaquevorming nog verder in de hand.

 

Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit?

Problemen met het gebit worden vaak niet herkend omdat de dieren ondanks pijnklachten gewoon blijven eten. Meest opvallende kenmerk bij gebitsproblemen is een slechte adem. Soms wordt speekselen en kwijlen waargenomen. Tijdens het eten kan het dier de kop scheef houden. Plaque en tandsteen veroorzaken tandvleesproblemen met ontsteking en pijn tot gevolg. Tanden en kiezen kunnen uitvallen. De bacteriën in de mond kunnen via het bloed ontstekingen in andere organen als hart en nieren geven. Genoeg redenen dus om gebitsproblemen serieus te nemen!

 

Hoe ziet een goede gebitsverzorging eruit?

  • Tandenpoetsen; 2-3x per week poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. Tandenpoetsen moet je rustig aanleren. Laat je dier voorzichtig wennen aan het aanraken van de bek en het optillen van de lippen. Een speciale tandenborstel en tandpasta zijn belangrijk. Poets nooit met je eigen tandpasta.
  • Speciale voeding waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
  • Enzymatische kauwstrips en sticks verwijderen een deel van de tandplaque en tandsteen.
  • Supplementen die u kunt toevoegen aan het voer of het drinkwater

Tot slot zijn er speeltjes waarmee het dier zelf spelenderwijs het gebit schoon en gezond houdt.

 

Hoe poets ik de tanden van mijn hond of kat?

In twee filmpjes hebben we een aantal tandenpoetsinstructies voor je op een rij gezet. Deze kunnen je helpen bij de gebitsverzorging van jouw hond of kat:

Instructiefilm tandenpoetsen hond

Instructiefilm tandenpoetsen kat

 

Contactgegevens

Adres

  • Zijperweg 11, 1742 NE Schagen
  • Oosterdijk 34, 1746 CH Dirkshorn
  • Zeeweg 44, 1759 GV Callantsoog

Telefoon: 0224-213527
Email: info@dapschagen.nl

Spoedgeval? Bel 0224-213527
24/7 bereikbaar!

Contact US

Uw naam *

Woonplaats *

Telefoonnummer *

Uw email *

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
 Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.

Uw bericht

* verplicht veld