Verhoogde bloeddruk bij oudere katten
Bij mensen is een hoge bloeddruk een veel voorkomend probleem maar wist u dat met name oudere katten ook last van een te hoge bloeddruk kunnen hebben? Een kat met een hoge bloeddruk (hypertensie) kan hoofdpijn hebben, blind worden, een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen krijgen. Een hoge bloeddruk kan op zichzelf staan maar meestal is er sprake van een onderliggende aandoening. Door het meten van de bloeddruk kunnen we onderliggende aandoeningen tijdig opsporen en de gevolgen van een te hoge bloeddruk tegengaan.
De oorzaken van een te hoge bloeddruk kunnen zijn:
• Nierfalen (1 op de 5 katten met nierfalen hebben een te hoge bloeddruk)
• Een hartprobleem
• Suikerziekte
• Schildklierproblemen (1 op de 5 katten met een te snel werkende schildklier heeft een te hoge bloeddruk)
• Bijnieraandoeningen (kat: hyperaldosteronisme, hond: ziekte van Cushing)
Wat merk je als je kat een hoge bloeddruk heeft?
In eerste instantie merken de meeste katten en de eigenaren niets. Sommige eigenaren geven aan, dat hun kat sloom of apathisch is en zich verstopt. Deze klachten verdwijnen bij de behandeling van de bloeddruk. Mogelijk worden deze symptomen veroorzaakt door hoofdpijn.
Uw kat kan ook symptomen hebben van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt:
• Schildklier: Bij een te snel werkende schildklier is uw kat gejaagd, schrikachtig, eet meer, valt af. Sommige katten braken, hebben diarree of drinken en plassen meer.
• Nierfalen: katten met nierfalen drinken en plassen meer, hebben een verminderde eetlust en vallen af. De vacht is vaak dikker en pluiziger. De kat kan braken.
• Bij niertumor: een kat met hyperaldosteronisme kan spierzwakte vertonen, veroorzaakt door een laag kaliumgehalte (hypokalemie). Deze katten laten hun kopje vaak hangen.
Verschijnselen ten gevolge van de hoge bloeddruk kunnen zijn
• Blind worden. Het netvlies van het oog kan door de hoge bloeddruk loslaten. Dit veroorzaakt blindheid. De pupil van het aangetaste oog is groot. De kat gedraagt zich anders, is voorzichtiger en botst mogelijk tegen dingen aan. Voorafgaand aan de blindheid wordt de kat soms al slechtziend. In dat stadium kan het netvlies soms nog herstellen. Ook kan de kat kan een zichtbare bloeding hebben achter het hoornvlies. Deze bloeding geeft meestal geen blijvende schade.
• Een hersenbloeding krijgen.. De kat loopt plots alsof hij dronken is, krijgt een scheve kopstand, een epilepsie aanval, lijkt dementerend of raakt in coma. Als de bloeddruk normaliseert en de hersenbloeding door het lichaam wordt opgeruimd, kunnen de klachten (deels) verdwijnen.
• Hartfalen. Het hart moet tegen een hoge bloeddruk oppompen. De kat krijgt een dikkere hartspier. De kat kan een hartruis of galopritme krijgen. In het ergste geval kan de kat hartfalen (vocht in de longen) of hartritmestoornissen krijgen.
• Nierfalen is een van de oorzaken van een hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk, op zijn beurt, beschadigt de nieren. Door het normaliseren van de bloeddruk hopen we, dat de nierfunctie langer stabiel blijft.
Gelukkig is het bij ons mogelijk de bloeddruk van uw kat te meten. Dit doen we in onze speciaal ingerichte kattenspreekkamer. Een kamer waar u rustig met uw kat kunt zitten en de kat zich snel op zijn gemak voelt.
Ons advies is alle katten met nierfalen, een te snel werkende schildklier, hartproblemen, blindheid en met verschijnselen van een hersenbloeding te controleren
Ook adviseren wij een jaarlijkse bloeddrukmeting bij katten ouder dan 7 jaar om vroegtijdig aandoeningen ten gevolge van een hoge bloedruk op te sporen.
Met behulp van medicijnen een hoge bloeddruk, afhankelijk van de achterliggende oorzaak, goed behandeld worden.